Att köpa ...

      Processen med att köpa en bostad och dess tillkommande kostnader 

Alla fastigheter i Spanien säljs till det fastställda priset i Euro.
Priset i SEK beror på aktuell kurs vid betalningstillfället.
På alla priser du ser tillkommer moms och en del ytterligare kostnader. Spansk moms vid köp av en ny fastighet är på 10 %.
På beg. fastigheter gäller istället en överföringsskatt, den är också på 10 %
( gäller Costa Blanca & Costa Calida ).

Förutom moms/skatt enligt ovan, så måste köparen betala för notarie, stämpelskatt, värdestegringsskatt, juridiskt biträde och avgift till fastighetsregistret samt anslutningskostnad för el / vatten.
Dessa tillkommande kostnader utöver moms/skatt är ungefär 3 - 5 %.
Räkna med att det totalt tillkommer ca 13 - 15 % på fastighetspriset.

När du hittat "drömbostaden" är detta fortsättningen vid köp ....

1. Vi upprättar en köpekontrakt, du betalar ett reservationsbelopp,
vilket vanligen är på 3000 euro och oftast betalas via ett Visakort.
Fastigheten tas bort från "till-salu-marknaden" - ingen annan kan köpa den.

2. Reservationsbeloppet är startskottet för advokat/juristfirman som ska kontrollera och lösa eventuella skulder (beg), fixa el & vattenkontrakt, förbereda en lagfart mm. Juristfirman håller också kontakt med ägaren (beg) eller byggmästaren (nytt) för att hitta och bestämma ett datum för skrivande av lagfart och inflyttning.
Vi på MASA har under tiden sett till så att ni fått ett spanskt bankonto som är nödvändigt för att bland annat få el och vattenkontrakt.

3. Fyra till sex veckor efter att reservationen är betald är den tid det brukar ta för inflyttning i beg. bostäder, för nya fastigheter beror det till största delen på den tid det tar innan bygget är färdigt och slutbesiktigat.
Vi, eller snarare MASA:s inflyttningsavdelning, hjälper till med anskaffning av NIE-nummer = spanskt skatte-nr, besök på banken och en ny titt på bostaden innan lagfarten skrivs.

4. Dagen då det är det dax för notarie, lagfart, slutbetalning och nycklar.... Med början hos juristerna går man igenom hela köpet, lagfarten översätts muntligt till svenska. Därefter går man till notarien där man möter man säljaren, byggaren eller deras juridiska ombud.
Slutbetalning och nycklar byter ägare, många namnteckningar senare
får man en kopia på nya lagfarten.

Originalet på lagfarten skickas till fastighetsregistret i Madrid och kommer tillbaka några veckor senare. I samband med slutbetalning så får man också betala spansk moms/överföringsskatt, notarie och advokat, el och vattenanslutning, stämpelskatt mm.
Exakta siffror för detta får man via juristfirman i god tid.